maandag 18 juni 2007

Backup! Nu en snel!

Computers kunnen crashen, vastlopen, verbranden, waterschade oplopen of gestolen worden. Alles wat erop staat is dan weg. Stel jezelf de de vraag: als ik vandaag mijn computer kwijt was, wat zou ik missen?

Voor een normale pc-gebruiker zijn vooral documenten en foto's van groot belang, deze bestanden mogen niet verloren gaan. Ook bookmarks (favorieten) in een browser of email in het email-programma (zoals Outlook Express) kunnen van groot belang zijn.

Twee voor de hand liggende manieren om een backup te maken zijn: op cd-rom (of dvd) en op een externe harddisk. Bewaar de backups op een andere plaats dan de computer, bijvoorbeeld op een andere kamer of verdieping. Overweeg om foto's te delen met familie, op die manier heb je meteen een backup.

Ook een website is gevoelig voor storingen, inbraak of een foutje van de beheerder. Zorg dat je je website onderbrengt bij een hostingbedrijf dat elke dag backups maakt van alle servers. Vraag hiernaar als je een hostingbedrijf kiest!

Maak zelf regelmatig backups van de website en bewaar deze op je harddisk of (nog beter) op cd-rom. Bij het maken van een backup moet je altijd alle bestanden downloaden met een FTP-client (bijvoorbeeld SmartFTP). Als je een Content Management Systeem gebruikt (bijvoorbeeld Joomla), dan kun je vaak de inhoud downloaden.

Als je site een database gebruikt (voor een CMS, forum of gastenboek) en er wordt geen manier aangereikt om de database te downloaden, dan kun je met phpMyAdmin de hele inhoud exporteren.

Voorkom dat je, als je pc het niet meer doet, moet zeggen: "Had ik maar een backup gemaakt..." Doe het daarom vandaag nog!

Geen opmerkingen: