woensdag 30 mei 2007

Wat is een firewall en waarom is die zo belangrijk?

Een firewall is tegenwoordig erg belangrijk. Het is een apparaat of een programma dat de doorgang vormt tussen één of meerdere computers en het internet. De belangrijkste taak van een firewall is het bewaken van het verkeer van internet naar de computer, maar ook het verkeer van de computer naar het internet.
Je kunt een firewall een beetje vergelijken met een elektronisch kattenluik. Bij een elektronisch kattenluik mogen alleen de katten naar binnen die een zendertje aan hun halsband hebben. Door het zendertje weet het kattenluik dat het open moet gaan. De kat van de buurman heeft geen zendertje en mag er dus niet in. Hij zal ergens anders de etensbak moeten plunderen...

Omgekeerd werkt het ook. Stel, je hebt twee katten, maar één van de twee heeft een wond aan zijn poot. Om infectie te voorkomen wil je dat hij binnen blijft. De oplossing is simpel: je geeft gewoon de gewonde kat geen zendertje. Hij zal nu niet meer naar buiten kunnen.

Kortom: het is goed om zelf te kunnen bepalen wat er in en uit mag gaan en wat niet. Als je thuis een firewall hebt, of van plan bent er eentje aan te schaffen, let dan goed op. Er zijn vele soorten firewalls, zowel softwarematig als hardwarematig. Het is onmogelijk om hier uit te leggen hoe je jouw firewall in moet stellen, maar ik ga je wel enkele richtlijnen geven.

In de meeste gevallen filteren firewalls met de standaardinstellingen alleen het verkeer dat vanaf het internet naar jouw pc gaat. Hier is niets mis mee, maar het zou nog beter zijn als het verkeer van jouw pc naar het internet ook gefilterd wordt. Als op jouw pc bijvoorbeeld een keylogger (een programma dat de gegevens die je invoert op je toetsenbord, doorgeeft aan onbevoegden) is geïnstalleerd, zal die keylogger zijn gegevens niet zo makkelijk kunnen doorgeven omdat dat wordt tegengehouden door de firewall.

Zet alleen de poorten open die je echt nodig hebt. Helaas kunnen firewalls ook voor problemen zorgen. Soms kan bijvoorbeeld FTP-software die jij vertrouwt, als onveilig worden aangemerkt. Een aanpassing van de instellingen zal in de meeste gevallen volstaan om het weer werkend te krijgen.

Geen opmerkingen: